Placanje i menjacnice u Beogradu

Novcanice u Srbiji

Zvanicna valuta Republike Srbije je dinar (RSD). U opticaju su kovanice od 1,2,5,10 i 20 dinara, i papirne novcanice od 10, 20, 50, 100, 500, 1 000, 2 000 i 5 000 dinara. Na slici ispod mozete videti izgled novcanica:

novcanice u Srbiji - BGD apartmani Beograd

Menjanje novca

menjanje novca - menjacnice u Beogradu - BGD apartmani Beograd Za menjacke poslove koristite menjacnice koje su ovlascene za menjacke poslove i po zakonu imaju vidno istaknutu vazecu kursnu za taj dan. Preporucujemo vam da menjanje novca vrsite u ovlascenim menjacnicama, pre svega radi vase sigurnosti i zakona koji propisuje da je jedino legalno promenti novac u ovlascenim menjacnicama i bankama. Ukoliko se radi o vecoj kolicini novca, mozete probati da trazite povoljniji kurs nego sto je istaknut u menjacnici. U menjacnicama je povoljniji kurs nego u bankama. Kurs je uglavnom losiji na aerodromu, u hotelima, kazinima nego na menjacnicama koje nisu na lokacijama poput pomenutih.

Upotreba kartica u Srbiji

menjanje novca - menjacnice u Beogradu - BGD apartmani Beograd

Za placanje i podizanje sa bankomata mozete koristiti platne kartice – Visa, Mastercard, Dina, Amex. Sa bankomata mozete podizati 24 sata dnevno. Karticama mozete placati u prodavnicama, restoranima, hotelima, rent a car agencijama i mnogim drugim mestima. Kartice koje odredjeni prodavac prihvata su najcesce istaknute na vidnom mestu u objektu.

Radno vreme menjacnica, banaka, posti, prodavnica

menjanje novca - menjacnice u Beogradu - BGD apartmani Beograd

Banke i poste otvorene su radnim danima najcesce od 8 – 19h ili od 9-17h. Subotom je vecina banaka zatvoreno, a one koje rade rade uglavnom od 9-13h. Radno vreme prodavnica je uglavnom od 8-20, a veliki broj njih radi i 00-24. Ukoliko posecujete Beograd u periodu oko Nove Godine obratite paznju da su neradni dani 1. i 2. januar, dan pravoslavnog Bozica – 7. januar. U toku godine, neradni dani su i 15. februar – dan drzavnosti Srbije, 1. i 2. maj – medjunarodni praznik rada, kao i period od Velikog petka do 2. dana Vaskrsa.