Reset Password

Your search results

Fontana na Slavji

Published on 10th July 2017 by Apartmani Beograd

muzicka-fontana-na-slaviji

Beograd su od davnina krasile velelepne česme, skulpture i fontane. Međutim, kako je Beograd najviše puta rušen grad u Evropi, mnoge od njih nisu opstale.

 Danas glavna atrakcija muzička Fontana na Slaviji, a nekada je to bila imponzantna fontana na Terazijama. Poslednjioh 20-ak dana sve novine pisale su o ovoj raskošnoj fontani. A ukoliko se osvrnemo na prošlost podsetićemo se da je na Terazijama postojala imponzantna fontana, izgrađena 1927.godine. Povodom venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije, Dragiša Brašovan dobio je zadatak da ulepša Terazije. Tako je nastala Fontana sa dva koncentrična bazena, a duž ivice bazena bilo je postavljeno osam lavljih glava. Dvadeset godina ova Fontana krasila je Terazije.

Danas prolaznici na kružnom toku Slavija mogu videti muzičko-svetlosnu fontanu u svom punom sjaju. Nakon šest meseci, koliko je trajala izgradnja, radnici firme PMC Inženjering uspešno su završili radove na najvećem vodoskoku na Balkanu.

Fontana na Slaviji zauzuma 800 kvadratnih metara vodene površine, 350 mlaznica, 370  reflektora unutra I 75 spolja I sa visinom mlaza do 16m. Ova fontana ima grejače, tako da će raditi i zimi, što je jedinstven slučaj u ovom delu Evrope kad su fontane u pitanju. Zvanično je puštena u rad 6.juna i od tada postala je simbol grada i turistička organizacija.  Svečanosti su prisustvovali gradski čelnici, kao i veliki broj građana.  Na sve strane videli su se telefoni spemni za fotografisanje i snimanje,

Mlazevi vode  naizmenično se smenjuju, a centralni mlaz dostiže visinu i do 16m.Vodeni ples izvodi se uz pratnju muzike, a muzički ritam prate svetlosni efekti. Muzičke numere izvode se puta dnevno – radnim danima od 9.00 do 11.00 i od 20.00 do 22 časa, a vikendom od 9.00 do 12.00 i od 18.00 do 22 sata. Tako sugrađani imaju priliku da čuju imponzantni glas Majkla Džeksona, domaće hitove 80-ih I 90-ih,pesme o Beogradu, kao i zvuke veličanstvene opere.

I premda je fontana okupila oprečna mišljenja, ne može joj se osporiti lepota raskošnih zvuka i svetlosti.

Nadamo se da će ova fontana opstati duže nego ona na Terazijama i svojom lepotom krasiti prestonicu.

Category: Blog