Reset Password

Your search results

Knez Mihajlova ulica

Published on 11th October 2017 by Apartmani Beograd

knez-mihajlova-ulica beograd

Knez Mihailova ulica je omiljena šetačka zona kako beograđanima tako i turistima koji posete Beograd, Knez Mihailova ulica se prostire od Kalemegdana do Teratija. Do Knez Mihailove ulice se lako stiže iz svih delova grada i glavno je mesto za sastajanje i rastajanje. Ova ulica se smatra za jednu on najlepših pešačkih zona u Evropi.
Beograd pa i Knez Mihailova ulica imaju veoma burnu istoriju, tokom Rimske vladavine Beograd se zvao Singidunu, a centar Singidunuma bila je baš Knez Mihailova ulica, a kasnije pod vladavinom turaka bila je samo jedna od prometnijih ulica u Beogradu unutar gradskih zidina. Krajem 19. veka nestale su male krivudave ulice sa bašticama, fontanam i džamijama, ali je izronila jedna nova šarenolika ulica sa evropskim duhom. Ova nova ulica je 1870 godine dobila i svoje zvanično ime po Mihailu Obrenović, i od tada se zove Knez Mihailova ulica.

 

Knez Mihailova ulica danas

Zbog velikog kulturnug i istorijskog značaja Knez Mihailova ulica je pod zaštitom države. Njen nekadašnji izgled skoro da se i nije promenio, ali namena zgrada i kuća koje se nalaze u ovoj ulici sigurno jeste. Tako da su nekadašnji privatni stanovi i kuće danas postali butici, kulturni centri, knjižare, restorani, kafići i kancelarije raznih firmi i aviokompanija.\r\n\r\nNa samom početki Knez Mihailove ulice nalazi se restoran Vapiano, a kada krenete dalje naićićete na SANU – Srpsku akademiju nauka i umetnosti koja je veoma važna zgrada. Jedan deo prizemlja ove zgrade pretvoren je u galeriju u kojoj se održavaju izložbe i koncerti. Ispred ove zgrade nalazi se piramida sa upisanim koordinatama Beograda, i postavljena je u čast nauke. Na kraju Knez Mihailove nalazi se Gradska biblioteka. Na mestu biblioteke nekada se nalazio najmoderniji hotel u Beogradu Srpska Kruna. Pored pomenutih zgrada u ovoj ulici se nalaze i kulturni centri Francuske, Španije i Nemačke, kao i Zepterov muzej. U blizini Knez Mihailove ulice nalaze se i dve veoma vazne institucije, narodni muzej i narodno pozorište, pored njih tu je i veliki broj Hotela, hotela, kafića kao i brojni bioskopi.

 

Idealno mesto za šoping

Knez Mihailova ulia je idealno mesto za trošenje novca i šoping. Ova ulica je do samo pre par godina bila glavna šoping zona u Beogradu. I ako danas veliki broj beograđana provodi vreme u velikim tržnim centrima, ova ulica ima nešto posebno u sebi što vas privlači da trošite pare u njoj. Primetićete kako vas dok setete Knez Mihailovom ulicom radnje kao što su: Gap, Max Mara, Zara, Diesel, Mis Sixty, Bata, Springfield prosto mame i dozivaju.